Εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου: Σαμποτάζ από το ΚΚΕ / Commémoration de la révolte de l’Ecole Polytechnique par la Communauté héllenique de Bruxelles: sabotage de la part du KKE

FR en bas

UPDATE 25/11/2014: Στο ΔΣ της 20ής Νοέμβρη ενημερωθήκαμε ότι η παράταξη του ΚΚΕ πρότεινε στη συνεδρίαση στις 4/11 να αποσύρει η ΕΚΒ την αιγίδα της από την εκδήλωση για τη 17 Νοέμβρη. Η πρόφαση ήταν ότι η αφίσα της εκδήλωσης κυκλοφόρησε από την Πρωτοβουλία πριν να εγκριθεί από το ΔΣ. Οι παρατάξεις της ΝΔ  και του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν, παρότι η αφίσα περιείχε μόνο πληροφορίες που είχαν αποφασιστεί ομόφωνα στο ΔΣ στις 21/10. Η απόφαση αυτή όμως δεν μας γνωστοποιήθηκε και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού η αφίσα κυκλοφόρησε κανονικά από την ΕΚΒ, ενώ στην εκδήλωση έδωσαν το παρών τόσο ο πρόεδρος (ΝΔ) όσο και ο γραμματέας (ΠΑΣΟΚ) της ΕΚΒ, με τον δεύτερο μάλιστα να ανοίγει την εκδήλωση και τον πρώτο να παίρνει το λόγο αργότερα. Παρόν ήταν και μέλος του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, τελικά, δεν είχε παραπληροφόρησει σχετικά με την απόφαση του ΔΣ. Εύλογα όμως αναρωτιέται κανείς γιατί οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παίρνουν αποφάσεις που μετέπειτα δε εφαρμόζουν. Πάντως η έγκαιρη κυκλοφορία της αφίσας συνέβαλε στην ενημέρωση του κόσμου και, επομένως, στην επιτυχία της εκδήλωσης, κάτι που αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις προσπάθειες να μπουν προσκόμματα στη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων από την ΕΚΒ.

————————————-

Κατόπιν πρότασης και επιμονής από την Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και μετά από πολλά χρόνια λήθης, η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών τίμησε τους νεκρούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Όσο αυτονόητη και αν ακούγεται, η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης από την ΕΚΒ, αποτελεί μια μικρή αλλά σημαντική επιτυχία στην αλλαγή πορείας της Κοινότητας, που επιχειρείται με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Τη χθεσινή προβολή της ταινίας “Η δικτατορία των συνταγματαρχών” του Ροβήρου Μανθούλη παρακολούθησαν 50 άτομα, Έλληνες και ξένοι, και στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε η σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για όσους νέους σήμερα ξεσηκώνονται ενάντια στην μνημονιακή βαρβαρότητα.

Σε μια θλιβερή απόφαση της, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, η παράταξη του ΚΚΕ στην ΕΚΒ επέλεξε την τελευταία στιγμή να απόσχει από την εκδήλωση αυτή, και να οργανώσει μόνη της μια άλλη, στενά κομματική δική της, απόψε, όπως κάνει τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.

Η χθεσινή εκδήλωση είχε αποφασιστεί ομοφώνα από το ΔΣ της ΕΚΒ της 21/10  σε ότι αφορά τόσο την ημερομηνία όσο και την επιλογή της ταινίας και τον έναν από τους τρεις ομιλητές. Το ΚΚΕ είχε μάλιστα δεσμευτεί να προτείνει κάποιον ομιλητή.  Πέντε μέρες πριν την εκδήλωση, ωστόσο, ξαφνικά έκρινε ότι το κλασσικό ντοκιμαντέρ του Μανθούλη είναι «υπερβολικά σοσιαλδημοκρατικό» για τα γούστα του και, χωρίς να αντιπροτείνει τίποτα, αποφάσισε να ακολουθήσει για άλλη μια φόρα τον δικό του μοναχικό «αμόλυντο» δρόμο. [Corrigendum: Στις 20/11 πληροφορηθήκαμε ότι οι δύο παρακάτω φράσεις  που δημοσιεύσαμε στις 17/11 δεν ισχύουν. Δε μπορούσαμε όμως να το ξέρουμε γιατί το ΔΣ μας ενημέρωνε ότι η εκδήλωση γίνεται κανονικά: “[Το ΚΚΕ] Παραπληροφόρησε μάλιστα ότι στο ΔΣ της 4/11 η ΕΚΒ ακύρωσε την απόφαση για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και «κατήγγειλε την Πρωτοβουλία». Τέτοια απόφαση δεν είχε υπάρξει ποτέ και η ΕΚΒ κυκλοφορούσε κανονικά την εκδήλωση.”]

Πέρα από την αφερεγγυότητα που μαρτυρά η στάση του στις Βρύξελλες, είναι θλιβερό βέβαια ότι, και στην Ελλάδα, το ΚΚΕ αρχικά κατήγγειλε αντί να στηρίξει τον ηρωικό αγώνα των φοιτητών και εκπαιδευτικών, ενώ αυτή τη στιγμή ο φοιτητικός κόσμος είναι στην πρωτοπορία για την απαλλαγή από την ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά, η πολιτική της οποίας χτυπά τον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με τους αγώνες που εγκαινίασε η Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τα όσα ζει η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια και αρχίζει τώρα να ζει και το Βέλγιο με ακροδεξιούς υπουργούς και σκληρά μέτρα, η αδυσώπητη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου που ισοπεδώνει την κοινωνία, υποδουλώνει τον λαό και βιάζει κάθε έννοια δημοκρατίας και ελευθερίας δεν αφήνουν την πολυτέλεια για διαιρέσεις με παιδιάστικα καμώματα.

Στο μέτωπο κατά της επιστροφής στον κοινωνικό και πολιτικό 19ο αιώνα που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν περισσεύει κανείς!

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται

———————————————–

FR

Suite à la proposition et la pérsevérence de l’Initiative de Solidarité avec la Grèce qui résiste, pour la deuxième année consecutive, la Communauté héllenique de Bruxelles, a honoré la mémoire des étudiants tués lors du soulèvement de l’Ecole Polytechnique en 1973. Oublié par la CHB depuis des lustres, cette commémoration constitue  un succès important, dans le processus de changement du caractère de la Communauté, ce qui fait partie des efforts de l’Initiative pendant ces deux dernières années.

A cette occasion, une cinquantaine de personnes, grecs et non-grecs, ont assisté à la projection du documentaire “La dictature des colonels grecs” de Robert Manthoulis, ce dimanche 16 novembre; le débat qui a suivi, s’est concentré sur l’actualité du message de cette révolte pour les jeunes militants d’aujourd’hui qui luttent contre la barbarie des mémorandums.

En prenant une décisión lamentable, tant sur le fond que sur la forme, le KKE a fait le choix, au dernier moment de ne pas participer à cette soirée, et d’en organiser une autre lui-même, comme il a fait pendant plus que dix années.

L’organisation de cette soirée avait été décidée à l’unanimité  par le Conseil d’administration de la Communauté le 21 octobre; tous les partis s’étaient mis d’accord sur la date et le film. Le KKE avait même promis de proposer un orateur pour le débat. Et voilà que cinq jours avant la soirée, ses représentants jugent soudain ce documentaire pourtant classique trop “socialdémocrate” à leur  goût et, sans faire une contre-proposition quelconque, prennent la décision de suivre leur propre chemin solitaire et “immaculé”.

La situation insoutenable que vit la Grèce ces cinq dernières années, cette offensive consevatrice qui commence à sévir aussi  en Belgique, avec les ministres de l’exrême droite, cette attaque sans merci du grand capital qui détruit la société, vassalise les peuples  et bafoue tout sens de démocratie et de liberté, ne nous permettent pas le luxe de la division et des enfantillages.

Le front contre le retour aux niveaux sociaux et politiques du 19e siècle, imposé par les élites européennes, ne peut se passer de personne!

Initiative de solidarité avec la Grèce qui résiste

Advertisements

Votre commentaire

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s