Μήνυμα της Κ. Κούνεβα στους καθαριστές και καθαρίστριες σε Βέλγιο κι Ελλάδα

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα έστειλε χαιρετισμό στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 14 απεργούς της εταιρείας καθαρισμού BM&S* και τις 594 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών στις 19 Σεπτέμβρη στο σταθμό του Schaerbeek στις Βρυξέλλες. Ο Δημήτρης Μαλαφέκας, μέλος της Πρωτοβουλίας, μετέφρασε και εκφώνησε το κείμενο.

kouneva-181013“Αγαπητοί φίλοι

Αγαπητοί συνάδελφοι

Επιτρέψτε μου να σας αποκαλώ «συναδέλφους», γιατί έχω δουλέψει για χρόνια σαν εσάς, τους καθαριστές των βελγικών σιδηροδρόμων, καθαρίστρια και εγώ, «νοικιασμένη» εργαζόμενη εργολαβικού συνεργείου στους ηλεκτρικούς σιδηροδρόμους της Αθήνας.

Είναι παράξενο το πώς η αυθαιρεσία των εργοδοτών, οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ευρωπαϊκής ηγεσίας, φέρνουν τόσο κοντά ανθρώπους που βρίσκονται τόσο μακριά.

Σήμερα το πρωί, ενώ εσείς οι καθαριστές των βελγικών σιδηροδρόμων συνεχίζετε την απεργία σας για 21η μέρα και προσπαθείτε να την περιφρουρήσετε, στην Αθήνα 5 καθαρίστριες από τις 595 απολυμένες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών απολογούνται στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές γιατί υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους, στη διάρκεια αστυνομικής επίθεσης που δέχθηκαν. Αυτές τις μέρες βρισκόμαστε εδώ στην Αθήνα συμπαραστάτες τους όλοι όσοι πιστεύουμε ότι ο υποδειγματικός αγώνας τους, που συνεχίζεται εδώ και ένα χρόνο, ΠΡΕΠΕΙ και ΜΠΟΡΕΙ να καταλήξει σε μια έστω μικρή νίκη. Και με τη δική σας συμβολή. Αυτό πρέπει να το ξέρετε και να το πιστέψετε. Σήμερα κάνετε εσείς, στις Βρυξέλλες, την πόλη που κατακλύζεται από τους χιλιάδες υπαλλήλους, ευρωβουλευτές και λομπίστες, την Κομισιόν και το ευρωκοινοβούλιο, μια κίνηση διπλής συμπαράστασης στους Βέλγους καθαριστές και στις Ελληνίδες καθαρίστριες. Αύριο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Αλληλεγγύης στις 595 καθαρίστριες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών διαδηλώνουν άνθρωποι σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας.

Είναι σημαντικό να νιώσουμε ότι δεν είμαστε τόσο αδύναμοι όσο νομίζουμε. Αν οι 14 καθαριστές του σταθμού Σκάρμπεεκ αντιμετώπισαν εισαγγελείς, αστυνομία, πρόστιμα, απεργοσπάστες, απειλές, αν οι 595 καθαρίστριες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών έχουν υποχρεώσει την κυβέρνηση να απολογείται, να «εξηγεί», να δηλώνει «συμπάθεια» για τις γυναίκες που απέλυσε, φανταστείτε τι θα μπορούσε να γίνει αν όλα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, σε όλους τους κλάδους, συντονίζονταν για να υπερασπίσουν αυτούς που απολύονται, για να διασώσουν τα εργασιακά δικαιώματα, να αποτρέψουν την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων που προωθούν οι κυβερνήσεις και η ευρωπαϊκή ηγεσία.

Μακάρι, κάθε μικρός ή μεγάλος αγώνας που ξεκινάει σε μια πόλη, έναν χώρο δουλειάς να βρίσκει μια μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης από συνδικάτα και ανήσυχους πολίτες από όλη την Ευρώπη. Μακάρι κάθε απεργός, κάθε εργαζόμενος που κάνει ένα μικρό βήμα αντίστασης, που ξεκινάει έναν μικρό, τοπικό, μοναχικό αγώνα αξιοπρέπειας να ανακαλύπτει γρήγορα ότι δεν είναι μόνος. Μακάρι να καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο, πανευρωπαϊκό δίκτυο αλληλεγγύης, να κάνουμε πράξη την Ευρώπη των αγωνιζόμενων εργαζομένων και να αφήσουμε την Ευρώπη των μονοπωλίων, των εργοδοτών, των λόμπι και των γραφειοκρατών στη φρικτή μοναξιά τους.IMAG0265

Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη στις Ελληνίδες καθαρίστριες.

Δεχθείτε σαν ανταπόδοση την αλληλεγγύη στους Βέλγους καθαριστές.

Να είστε γεροί και δυνατοί.

Κωνσταντίνα Κούνεβα

Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ”

* H εταιρεία BΜ&S πέρυσι τον Απρίλη πήρε το συμβόλαιο για τον καθαρισμό του σιδηροδρομικού σταθμού (SNCB) του Schaerbeek ρίχοντνας τις τιμές 40%.

H εταιρεία σιδηροδρόμων SNCB είναι βασικά δημόσια αλλά διοικείται
από μάνατζερ κι εδώ και χρόνια προσπαθούν να τη σπάσουν σε κομμάτια βάση οδηγίας της ΕΕ.

H απεργία άρχισε όταν απολύθηκαν οι δύο συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι και τρεις ακόμα εργαζόμενοι.

Οι δύο είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου και οι τρεις ήταν από γραφείο ενοικίασης εργαζομένων έχοντας όμως την ετικέτα “μακράς διαρκείας” στην BM&S.

Η εταιρεία τους κατηγόρησε για “διαφθορά με υπαλλήλους των σιδηροδρόμων” (SNCB) και “σαμποτάζ” αλλά έχει ομολογήσει ότι δεν έχει καμία απόδειξη.

Η εταιρεία δεν είχε βασικά ποτέ αναγνωρίσει ως νόμιμους τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων και βρισκόταν γιάυτό σε μόνιμη σύγκρουση με το περιφερειακό γραφείο του συνδικάτου FGTB.

Στις 20 μέρες απεργίας μέχρι τώρα οι 14 απεργοί αντιμετώπισαν εισαγγελείς που απειλούσαν με πρόστιμα 500 ευρώ στον καθένα και βανάκια με απεργοσπάστες που έφερνε η εταιρεία, αλλά που ευτυχώς ποτέ δεν έσπασαν την περιφρούρηση. Σε προηγούμενες περιπτώσεις, οι απεργοί συζήτησαν με τους ανθρώπους που η εταιρεία είχε φέρει για δουλειά και τους έπεισαν ότι δεν έπρεπε να δουλέψουν.

Οι εισαγγελείς δε μπόρεσαν να κάνουν κάτι λόγω της σταθερής υποστήριξης του συνδικάτου σιδηροδρομικών (CGSP Cheminots de Bruxelles)

Η εταιρεία πέτυχε δικαστική εντολή για πρόστιμο 10.000 ευρώ ενάντια στο Δήμους των Βρυξελλών και Σκάρμπεκ γιατί δεν έστειλαν αστυνομία μαζί με τον εισαγγελέα. Ο κατά τα άλλα ο δεξιός σοσιαλημοκράτης δήμαρχος αρνείται να στείλει την αστυνομία προς το παρόν.

Βίντεο στα γαλλικά

Advertisements

Votre commentaire

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s