Παράτυπη η λειτουργία του ΔΣ της ΕΚΒ, όσο δεν καλεί επανάληψη της ΓΣ

Ενημέρωση από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται

Ο βελγικός νόμος και το καταστατικό (άρθρο 10) της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών προβλέπουν ότι πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία Γενική Συνέλευση το χρόνο που να ψηφίζει απολογισμό και προγραμματισμό δράσης.

Η ΓΣ της 1ης Ιουνίου ενέκρινε μόνο τον οικονομικό απολογισμό. Ως εκ τούτου δεν έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να οριστεί νέα ημερομηνία το συντομότερο δυνατό, για την ολοκλήρωσή της.

Δύο από τα τρία μέλη του προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης προσκείμενα στις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερέβησαν τα καθήκοντα τους και εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία της ΓΣ, αντί να την εγγυηθούν, αρνούμενα – με τη στήριξη των παρόντων μελών του ΔΣ που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – να θέσουν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις μελών της ΓΣ.  Η μία αφορούσε τον απολογισμό-προγραμματισμό δράσης, που είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να μπει σε ψηφοφορία, και η άλλη επιπρόσθετους κανόνες διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στη διαχείριση του ταμείου. Εφόσον οι προτάσεις αυτές δεν ήταν αντικαταστατικές, οι πλειοψηφίες του προεδρείου και του ΔΣ αυθαιρέτησαν αρνούμενες να τις θέσουν σε ψηφοφορία.

Το ΔΣ της 18ης Ιούνη αποφάσισε με πλειοψηφία 5-3 να μην ορίσει άμεσα ημερομηνία  για νέα Γενική Συνέλευση. Κατά της πρότασης της Πρωτοβουλίας περί τούτου ψήφισαν οι Αργυρόπουλος, Μαγκλής, Μάλιαρης, Μπλατσιώτης και Σπανούδης και υπέρ οι Ροδοπούλου, Κτενάς και Ηλιάδης.

Το μέλος της Πρωτοβουλίας Άρτεμις Ροδοπούλου υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση του ταμείου, γιατί όσο δεν ορίζεται ΓΣ, η λειτουργία του ΔΣ είναι παράτυπη και η Πρωτοβουλία δεν δύναται να κατέχει θέση ευθύνης σε ένα τέτοιο ΔΣ, και επιπλέον γιατί οι προτάσεις μας για την ορθότερη διαχείριση του ταμείου δεν τίθενται καν σε ψηφοφορία. Η δουλειά του μέλους μας εδώ και ένα χρόνο βελτίωσε τη χρηστή και διαφανή διαχείρισή του ταμείου εισάγοντας νέες προδιαγραφές. Η δυνατότητα παραπέρα βελτίωσης όμως και επίτευξης ενός ικανοποιητικού – με βάση τα δικά μας κριτήρια –τρόπου λειτουργίας, προσκρούει πάνω στην απόλυτη άρνηση της πλειοψηφίας του ΔΣ να κάνει κάποιες αλλαγές που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες.

Στα θετικά της πίεσης που ασκήθηκε από τη ΓΣ της 1η Ιουνίου περιλαμβάνεται πλέον η δέσμευση του ΔΣ, κατά τη συνεδρίαση της 18ης Ιούνη, να μην καλέσει ευρωβουλευτές της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις της ΕΚΒ, υλοποιώντας εν μέρει την απόφαση της περσινής ΓΣ την οποία αγνόησε για πάνω από ένα χρόνο.

Στις επόμενες εκλογές, η ΕΚΒ χρειάζεται επειγόντως μια νέα πλειοψηφία στο ΔΣ. Από την παρούσα δε μας χωρίζει μόνο το εντελώς διαφορετικό όραμα για το τι πρέπει να είναι μια σύγχρονη Κοινότητα, αλλά και η απόλυτη ανικανότητά της να εξασφαλίσει μια στοιχειωδώς τυπική και δημοκρατική λειτουργία και να αναπτύξει αποτελεσματική δράση σε οποιονδήποτε τομέα.

[Το κείμενο αυτό εστάλη προς δημοσίευση και στο Newsville].

Advertisements

2 thoughts on “Παράτυπη η λειτουργία του ΔΣ της ΕΚΒ, όσο δεν καλεί επανάληψη της ΓΣ

  1. Pingback: Συλλογή υπογραφών για καταστατική συνέλευση στην ΕΚΒ | Initiative de Solidarité avec la Grèce qui resiste - Bruxelles

  2. Pingback: Παραίτηση της Πρωτοβουλίας από το ΔΣ της ΕΚΒ | Initiative de Solidarité avec la Grèce qui resiste - Bruxelles

Votre commentaire

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s