Άρνηση ψηφοφοριών από το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης της ΕΚΒ (1η Ιουνίου)

Ο πρόεδρος της ΕΚΒ και δύο από τα τρία μέλη του προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) αρνήθηκαν πραξικοπηματικά να θέσουν σε ψηφοφορία:

1) τον ετήσιο απολογισμό δράσης της Κοινότητας (όπως θα όφειλαν, βάσει του καταστατικού, άρθρο 11 παράγραφος 1α και άρθρο 16 παράγραφος 3) και

2) την πρόταση της Πρωτοβουλίας για επιπρόσθετες προδιαγραφές στην καλύτερη διαχείριση του ταμείου, για το οποίο έχει την ευθύνη, μαζί με τον Πρόεδρο και την ταμία, όλο το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ). Σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα ¾ των συμμετεχόντων αποχώρησαν.

Η ΓΣ είναι ξεκάθαρα άκυρη και η πλειοψηφία του ΔΣ έχει τεράστιες ευθύνες για την παράλυση της Κοινότητας.

DSC03241Η μόνη απόφαση που κατόρθωσε να πάρει η ΓΣ ήταν η έγκριση του οικονομικού απολογισμού, τον οποίο είχε ετοιμάσει η ταμίας της Κοινότητας, και μέλος της Πρωτοβουλίας, Άρτεμις Ροδοπούλου.

Ως προς την αναλυτική κατάσταση των λογαριασμών, ο πρώην ταμίας κ. Μαγκλής που πέρυσι είχε παρουσιάσει ένα εντελώς πρόχειρο και ανεπαρκές σημείωμα στη ΓΣ ως οικονομικό απολογισμό (και τον είδε φυσικά να καταψηφίζεται), τόλμησε να κατηγορήσει την ταμία ότι δεν παρουσίασε ποτέ αυτόν τον απολογισμό στο ΔΣ! Ο απολογισμός παρουσιάστηκε δύο φορές σε ΔΣ, καθώς το ΔΣ στο σύνολό του έχει την ευθύνη της κατάθεσης του απολογισμού στη ΓΣ με βάση τη βελγική νομοθεσία. Κι αν θέλει να ανατρέξει στον Κανονισμό (Αρθρο 10 παραγραφός 7 και άρθρο 20 παράγραφος 2) ο κ. Μαγκλής, θα αναλογιστεί ότι η εξελεγκτική επιτροπή, της οποίας η απόφαση διαβάστηκε από το Προεδρείο της ΓΣ, δεν επιτρέπεται να εγκρίνει απολογισμό που δεν έχει περάσει από το ΔΣ! Εκτός κι αν θεωρεί ότι η εξελεγκτική επιτροπή παρανομεί.

Η Πρωτοβουλία, που με βάση το καταστατικό (αρθρο 14) έχει αναλάβει το ταμείο της Κοινότητας, κατέθεσε προς ψήφιση, από το σώμα, πρόταση για μια εύρυθμη λειτουργία του ταμείου, ζητώντας τα αυτονόητα: να μην καθυστερούν όσοι έχουν έσοδα από εκδηλώσεις να τα καταθέσουν στο λογαριασμό της ΕΚΒ, να προσκομίζονται πάντοτε αποδείξεις για τις πληρωμές, να περιοριστεί το λεγόμενο petit cash (δηλαδή τα μετρητά που έχει στα χέρια του ο Πρόεδρος) σε 100 ευρώ και να περιοριστούν τα μηνιαία έξοδα του προέδρου, όπως πχ η χρήση του κινητού, που ανέρχονται συνολικά αυτή τη στιγμή σε περίπου 50 ευρώ το μήνα, δηλαδή πάνω από 50 ετήσιες συνδρομές μελών το χρόνο. Την πρόταση αυτή στήριξαν οι παράταξεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και το Σύριζα, με ορισμένες αλλαγές και προσθήκες που έγιναν δεκτές από την Πρωτοβουλία.

Ακολούθησε μεγάλη ένταση και πανδαιμόνιο αντεγκλήσεων, καθώς οι καθεστωτικές παρατάξεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), διά των εκπροσώπων τους στο ΔΣ και στο Προεδρείο, αρνήθηκαν να θέσουν την πρόταση προς ψήφιση, με τη δικαιολογία πως όσα περιλάμβανε καλύπτονταν από το καταστατικό, πράγμα που δεν ισχύει. Σε παρατήρησή μας ότι, από τη στιγμή που η πρότασή μας δεν είναι αντικαταστατική, η  Συνέλευση έχει αναφαίρετο δικαίωμα να εκφραστεί ψηφίζοντας, oι αντιδράσεις ήταν φωνασκίες, γενικολογίες και σαφής άρνηση από την πλειοψηφία του Προεδρείου να θέσει την πρόταση σε ψηφοφορία. Κάποιοι δε, υποστήριζαν ότι δεν έχει ελεγχθεί πόσοι από τους παρόντες είναι τακτοποιημένοι οικονομικά, για να γίνει ψηφοφορία, παρόλο που στην ψηφοφορία για τον οικονομικό απολογισμό πριν από μερικά λεπτά, κανείς τους δεν είχε θέσει τέτοιο θέμα.

DSC03243Μπροστά σε μια τόσο καταφανώς πραξικοπηματική στάση εκ μέρους των καθεστωτικών παρατάξεων, οι παρατάξεις της Πρωτοβουλίας, του ΚΚΕ και του Σύριζα καθώς και 3/4 των συμμετεχόντων στη ΓΣ αποχώρησαν. Θεωρούμε προφανές το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση αυτή η Συνέλευση δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη.

Νωρίτερα, σύσσωμη η αίθουσα θύμισε στον Πρόεδρο προσωπικά, και στην πλειοψηφία του ΔΣ (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ότι, όσον αφορά τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς και το καλωσόρισμα των νέων ευρωβουλευτών, υπάρχει  ψήφισμα της περσινής ΓΣ που καταδικάζει τη φασιστική συμμορία της ΧΑ και την κηρύσσει ανεπιθύμητη στην Κοινότητα (είναι άλλη ιστορία ότι ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του ΔΣ έχουν φροντίσει να μη δημοσιευθεί αυτή η απόφαση στο site της ΕΚΒ παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των αριστερών παρατάξεων). Ο Πρόεδρος αρνήθηκε να δεσμευτεί  πως θα τηρήσει την απόφαση της ΓΣ, του ανώτατου οργάνου της Κοινότητας, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη των παρόντων στη Συνέλευση.

Άλλη μαύρη στιγμή αποτέλεσε  η δήλωση του Προέδρου πως παραπέμπει Έλληνες νέους μετανάστες που αναζητούν δουλειά, σε ελληνικά εστιατόρια για να “βγάλουν κανένα μεροκάματο, ακόμα και στα μαύρα”. Στις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν τα λόγια του, η απάντηση ήταν να ζητήσει να μάθει τα ονόματα αυτών που αντέδρασαν, καθώς και η δικαιολογία ότι “όλοι ξέρουμε πώς δουλεύουν τα μαγαζιά” και “εσύ δεν έχεις δουλέψει ποτέ σου μαύρα;”. Στα μαύρα φυσικά αναγκάζονται να δουλέψουν πολλοί συμπατριώτες μας που είναι τα θύματα των αντεργατικών πολιτικών σε Ελλάδα και Βέλγιο. Κανείς όμως δεν πρέπει να δεχτεί ένα ρόλο του Προέδρου της ΕΚΒ ως προωθητή της μαύρης εργασίας. Ο ίδιος και η πλειοψηφία που τον στηρίζει εξάλλου είχαν απορρίψει πρόταση για καμπάνια ενημέρωσης από την Κοινότητα στα ελληνικά εστιατόρια για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στη βαρετή του απαρρίθμηση των δραστηριοτήτων της ΕΚΒ, ο πρόεδρος συμπεριέλαβε κάθε συνάντηση στην οποία παρέστη, και για τις οποίες με απόφαση ΔΣ δεν έχει την υποχρέωση να ενημερώνει το ΔΣ. Δε συμπεριέλαβε όμως τις μοναδικές τρεις εκδηλώσεις της Κοινότητας που έγιναν με πρόταση κάποιας αριστερής παράταξης: την εκδήλωση ενημέρωσης για τα εργασιακά δικαιώματα και την προβολή για τη 17 Νοέμβρη που ήταν προτάσεις της Πρωτοβουλίας και την εκδήλωση με εκπροσώπους της ελεύθερης ΕΡΤ που ήταν πρόταση της «Αλληλέγγυας Κοινότητας» του Σύριζα.

Γίνεται επίσης εντελώς εμφανές ότι οι παρατάξεις που στην Ελλάδα διατείνονται ότι «θα βάλουν τη χώρα σε τάξη» , «θα διασφαλίσουν τη νομιμότητα» και «θα αναμορφώσουν το δημόσιο τομέα», με απίστευτη μανία αντιμάχονται οποιαδήποτε προσπάθεια να μπουν κανόνες για τη χρηστή διαχείριση των ελαχίστων οικονομικών μέσων της ΕΚΒ. Ελπίζουμε τα μέλη της ΕΚΒ να μην ξεχάσουν μέχρι τις επόμενες εκλογές τη στάση όλων αυτών των διαπλεκόμενων καρεκλοκένταυρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που λυμαίνονται την ΕΚΒ, όπως λυμαίνονται και την Ελλάδα.

Στον ένα χρόνο παρουσίας μας στο ΔΣ και τις δραστηριότητες της ΕΚΒ, έχουμε διαπιστώσει αρκετές φορές μια «χαλαρότητα» στην τήρηση των κανόνων, καθώς και αρκετές απαράδεκτες συμπεριφορές (σεξιστικά σχόλια προς το μέλος της Πρωτοβουλίας από το νεοδημοκράτη Συριόπουλο). Η στάση όμως τον καθεστωτικών παρατάξεων στην Γενική Συνέλευση δείχνει και πάλι τη διάθεση τους να μην αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο, αλλά να γίνονται τα πράγματα «όπως τα’χουμε συνηθίσει». Σε όλες τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας  να λειτουργεί η Κοινότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων μεταναστών, που είναι πολύ πιο επιτακτικές και ουσιαστικές από χοροεσπερίδες και κοπή πίτας, έκαναν τους κωφούς.

Η Πρωτοβουλία δεσμεύεται πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται, εντός και εκτός Κοινότητας, και να υλοποιεί δράσεις στην κατεύθυνση της πραγματικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων και της ουσιαστικής στήριξης των Ελλήνων μεταναστών, όπως τα είχαμε διατυπώσει και στο πρόγραμμά μας, πριν από τις εκλογές της ΕΚΒ, και όπως φανερώνεται από τις συνεχείς μας δράσεις.

Η Πρωτοβουλία επιφυλάσσεται να συζητήσει εσωτερικά αν θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το ταμείο υπό τις παρούσες συνθήκες, πόσο μάλλον εφόσον οι προτάσεις μας για να μπει οριστικά μια τάξη στη διαχείριση των οικονομικών της ΕΚΒ δεν τίθενται καν σε ψηφοφορία, με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ. Οι αποφάσεις της Πρωτοβουλίας σχετικά με τη διαχείριση του ταμείου, και γενικότερα για το ρόλο μας στην ΕΚΒ με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στη ΓΣ, θα ανακοινωθούν σύντομα κατόπιν συλλογικών διαδικασιών.

Σας καλούμε ακόμα, στις 19 Ιουνίου, να συμμετάσχετε στην εκδήλωση ενημέρωσης για τα δικαιώματά μας ως εργαζομένων και ανέργων στο Βέλγιο, με βέλγους συνδικαλιστές (θα υπάρχει διερμηνεία στα ελληνικά).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μμ στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών (Rue de Suède 37,1050 Saint Gilles).

Advertisements

One thought on “Άρνηση ψηφοφοριών από το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης της ΕΚΒ (1η Ιουνίου)

  1. Pingback: Παράτυπη η λειτουργία του ΔΣ της ΕΚΒ, όσο δεν καλεί επανάληψη της ΓΣ | Initiative de Solidarité avec la Grèce qui resiste - Bruxelles

Votre commentaire

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s