Με τη ψήφο μας στις ευρωεκλογές, να καταφέρουμε πλήγμα στα μνημόνια

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται – Βρυξέλλες

Για τις εκλογές της 17ης Ιούνη 2012, είχαμε γράψει τις παρακάτω γραμμές:

“Συνεχίζουμε να καλούμε τους Έλληνες του Βελγίου να ψηφίσουν, και να στηρίξουν και πάλι την αριστερά, δηλαδή  ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η άμεση καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και μνημονίων, και μια σειρά μέτρων άμεσης αναδιανομής του πλούτου και κοινωνικοποίησης τραπεζών και βασικών παραγωγικών τομέων με τη στήριξη του λαού στους δρόμους, στους χώρους εργασίας και στις απεργίες.

Δεν αναγνωρίζουμε το δίλημμα “ευρώ ή χάος”. Αν ο λαός κατορθώσει να έχει μια κυβέρνηση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του, αυτή θα πρέπει να πορεύεται με γνώμονα τις ανάγκες και τις κατακτήσεις του, όχι με γνώμονα τα συμφέροντα μιας δράκας τραπεζιτών και ευρωκρατών που θέλουν μονάχα να διασώσουν τα κέρδη τραπεζών και πολυεθνικών. Με δεδομένο, ότι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί και όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις παραμένουν δέσμιες τέτοιων συμφερόντων, τα κόμματα που είναι υπέρ της κατάργησης των μνημονίων  πρέπει να έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, εφόσον η άλλη πλευρά χρησιμοποιήσει το νόμισμα ή τη νομοθεσία της ΕΕ για να εμποδίσει τον ελληνικό λαό να προστατεύσει την αξιοπρέπεια του. Δεν μπορεί η αριστερά να στρουθοκαμηλίζει και να ακροβατεί. Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δημιουργήθηκε και κυριαρχείται από βιομήχανους και τραπεζίτες, οι άμεσες ανάγκες του ελληνικού λαού δεν μπορούν να περιμένουν αν και πότε αυτή θα μεταμορφωθεί σε Ευρώπη των λαών. Ίσα-ίσα, οι Έλληνες εργαζόμενοι μπορούν να πρωτοστατήσουν ώστε οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί που παγιδεύονται στη μέγγενη των νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων λιτότητας να ξεσηκωθούν και να ανατρέψουν τα αντιλαϊκά μέτρα που τους επιβάλλονται.

Γι΄αυτό και τα κόμματα της αριστεράς πρέπει τώρα να προετοιμάσουν ένα μεταβατικό πρόγραμμα και να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις για το πώς θα πραγματοποιηθεί μια ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη, εφόσον το απαιτούν τα συμφέροντα του λαού, και με τους όρους του.”

91003-sk203ajjjΟι διαπιστώσεις αυτές ισχύουν σήμερα στο πολλαπλάσιο. Το χρέος απομυζά κάθε χρόνο το μισό περίπου των κρατικών εσόδων, τα μέτρα της Τρόικας έχουν εξαφανίσει το ¼ της ελληνικής οικονομίας και η ύφεση συνεχίζεται για έβδομη χρονιά. Οι τράπεζες επιζούν ως βρικόλακες από τα χρήματα των φορολογουμένων, Ελλήνων και Ευρωπαίων, για να τους πίνουν το αίμα και να απειλούν ότι θα τους πάρουν τα σπίτια. Μόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν και πληρώνονται στην Ελλάδα, ενώ οι νέοι έρχονται κατά δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό συχνά για να κάνουν εξαιρετικά κακοπληρωμένες δουλειές σε κακές συνθήκες.

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η ανάδειξη μιας αριστερής κυβέρνησης, η οποία θα πει στους δανειστές ότι βάζει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των πολιτών της και ως εκ τούτου θα καταγγείλλει ολόκληρο το παράνομο χρέος της τρόικας. Μια κυβέρνηση που θα εθνικοποιήσει υπό κοινωνικό έλεγχο το τραπεζικό σύστημα, που θα αποσπάσει από την ιδιοκτησία της μαφιοκρατίας (Μελισσανίδης, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Σάλλας κλπ. κλπ.) βασικές υποδομές της χώρας και που θα φορολογήσει τον πλούτο και την εκκλησία ώστε να βρει πόρους για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική αλλαγή.

Δυστυχώς, η Αριστερά δε φαίνεται να έχει ετοιμάσει το αναγκαίο μεταβατικό πρόγραμμα, αλλά και συνεχίζει να αυξάνει την πολυδιάσπαση της. Το κομμάτι της μάλιστα που έχει αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείει την έξοδο από το Ευρώ και καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μπορεί να καταλήξει σε φιλολαϊκές λύσεις κοινή συναινέσει με τους δήμιους της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης. Το ΚΚΕ επιμένει στον ακραίο απομονωτισμό και στην αποκαρδίωση του λαού και αντιστρατευέται κάθε αγώνα διαρκείας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτυγχάνει να σχηματίσει μέτωπο (μεταξύ άλλων με το Σχέδιο Β’), που θα επιτύχει συσπείρωση δυνάμεων και θα προβάλει το μεταβατικό πρόγραμμα ως ένα χειροπιαστό κυβερνητικό πρόγραμμα, μια απτή και συγκεκριμένη εναλλακτική.

Συνεχίζουμε να καλούμε στην εκλογική ενίσχυση της Αριστεράς γιατί παρά τις αδυναμίες της, αυτή είναι που εδώ και τέσσερα χρόνια δίνει τη μάχη ενάντια στη μνημονιακή καταστροφή και για μια αλληλέγγυα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και κοινωνικές ανισότητες.  Μια μάχη για την ανάκτηση της αξιοπρέπειεας και για να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του.

Γιατί, οι Έλληνες μέσα  κι έξω από τη χώρα, δε θέλουν και δεν αντέχουν άλλη μια χρονιά μνημονιακής διακυβέρνησης. Γιατί μπούχτισαν από τα ψέματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για αναδιαπραγμάτευση, ανάπτυξη, τέλος της κηδεμονίας και της ακραίας φτώχειας. Γιατί μέσα σε ένα χρόνο όλοι αυτοί θα χουν ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο πλούτο και τις υποδομές της χώρας. Γι’αυτό και οι ευρωεκλογές πρέπει να δώσουν ένα τόσο μικρό ποσοστό σε ΝΔ και Ελιά (ό,τι απέμεινε  από το ΠΑΣΟΚ), ώστε η κυβέρνηση να εξαναγκαστεί σε άμεση παραίτηση.

Τα Ποτάμια, οι Γέφυρες, οι εκδοχές των Πράσινων κλπ. λένε ότι δε θέλουν να καταργήσουν τα μνημόνια, άρα θα βάλουν πλάτη για τη συνέχισή τους και γι’αυτό δεν αποτελούν εναλλακτική. Ο δολοφονικός φασισμός της Χρυσής Αυγής είναι το πιο αποκρουστικό αποτέλεσμα της κρίσης, το απόλυτο σύμβολο της αποκτήνωσης του ανθρώπου και της βύθισής του στη μισαλλοδοξία. Το παρελθόν μας έχει δείξει ότι ο φασισμός μόνο στην γενικευμένη αιματοχυσία μπορεί να οδηγήσει. Είναι καρκίνος που πρέπει να ξεριζωθεί αποφασιστικά από το σώμα της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχει, όμως, άλλος χρόνος για οποιαδήποτε αριστερά. Χρειαζόμαστε μια αριστερά ενωτική και μαζική, αλλά ταυτόχρονα ριζοσπαστική. Χρειαζόμαστε μια αριστερά που να μη φοβάται να αναλάβει ευθύνες και να διεκδικήσει την πολιτική ηγεμονία ακόμα και μέσα στις δομές του αστικού πολιτικού συστήματος – κι έχει αποδειχθεί ότι μπορεί – και ταυτόχρονα να επενδύει στην οικοδόμηση λαϊκών θεσμών, ενός νέου συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και άλλων μορφών οργάνωσης.

Στηριζόμενοι στις παραπάνω διατυπώσεις, στηρίζουμε υποψηφιότητες όπως αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Σχεδίου Β’ που θα συμβάλλουν στην ανατροπή τών πολιτικών του μνημονίου.

Οι ευρωεκλογές έχουν τη δυνατότητα να φέρουν άλλον έναν πολιτικό σεισμό που θα ρίξει στα αζήτητα τις πολιτικές δυνάμεις που έφεραν τη χώρα στην εξαθλίωση και να αναδείξει νέες δυνατότητες συγκρότησης μιας κοινωνικο-πολιτικής συμμαχίας που θα μπορέσει να αλλάξει ουσιαστικά τα πράγματα στην Ελλάδα συμμετέχοντας στην εκκίνηση μιας άλλης πορείας για όλη την Ευρώπη.

Advertisements

Votre commentaire

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s